Skip to main content

Intervju med Marcus Plyhr – Fondförvaltare, Norron

Marcus Plyhr – Förvaltare, Norron

 

Berätta om din bakgrund?
Jag har en bakgrund inom idrott och alpin skidåkning. Jag studerade i USA där jag tog en ekonomiexamen 2013 via ett scholarship genom min skidåkning. Jag började min karriär inom finans som analytiker på ett riskkapitalbolag under mitt sista år på universitet. Efter examen bodde jag kvar ett år i USA där jag arbetade på en hedgefond.

Vad lockade med finansbranschen?
Sedan gymnasietiden har jag varit intresserad av ekonomi och finans. En marknad och bransch som är i ständig rörelse med förändringar och nyheter. Egentligen var det under mitt första år på universitetet som intresset för finans och aktiemarknaden tog rejäl fart. I finansbranchen gäller det att vara hungrig och ha ett driv vilket jag tycker att jag har och det är stimulerande för mig.

Varför Norron?
Efter mitt år på hedgefonden i USA ville jag hem till Sverige. Väl hemma sökte jag en hel del olika bank- och analytikertjänster och hörde av mig till många i branchen. Ulf Frykhammar och jag hade mötts en del under somrarna då jag arbetade som mackföreståndare på en båtmack i Stockholms skärgård. I samma veva sökte Norron en juniortjänst som jag tyckte passade mig bra och Norron gav mig den chansen. Än idag har jag inte en sekund ångrat att jag valde Norron bland andra arbeten som erbjöds. Norron är ett mindre företag som är betydligt mer snabbfotad än de stora fondbolagen vilket tilltalar mig. Den erfarenhet som förvaltarna besitter är svår att beskriva. Norron har under de senaste åren vuxit rejält och jag har svårt att tänka mig en bättre arbetsplats som hela tiden utvecklas. Inom Norron finns det även många möjligheter att arbeta med risk, analys eller förvaltning.

Din roll – berätta
Eftersom jag var Norrons första junior har arbetet varit ganska varierande senaste åren. Jag började på Norron som förvaltarassistent där jag assisterade Norrons förvaltare på aktiesidan med dagliga uppgifter som portföljanalys, aktieanalys, och risk. Under de senaste året har jag blivit mer involverad och varit en del av själva förvaltningsteamet vilket har inneburit större mandat och helhetsansvar, en roll som jag har vuxit in i allt eftersom. Sedan sommaren 2018 är jag ansvarig för Norron Select, en av Norron’s hedgefonder som riktar in sig på lång/kort förvaltning.

Vilka egenskaper har du som är en fördel i ditt jobb?
Lätt för att anpassa mig och lära mig nya saker. Inom fondförvaltning kan man aldrig bli fullärd, vilket är en av de roligaste sakerna med mitt jobb. Om man ser på min förvaltarstil som jag har utvecklat de senaste åren är att jag är väldigt aktiv, både inom fundamental analys och att se momentum i positionerna. Skulle väl även vilja påstå att jag är mer snabbfotad än de flesta och har lätt för att förstå en affärsmodell. Det är också extremt viktigt att hålla humöret uppe hela tiden, oavsett hur dagen utvecklas.

Vilka är de viktigaste egenskaperna att ha i din roll?
Mycket av det som jag skrev i föregående fråga, men jag har lärt mig att det är viktigt att vara extremt nogrann. Saker får inte bli fel när man förvaltar andras kapital.

Det bästa med Norron?
En mycket proffssionell arbetsplats som ser till att man utvecklas. Men även drivet att lära sig nya saker varje dag. Sen givetvis alla duktiga kollegor.

Vad utmärker Norron?
Ett företag som är så icke-hierakisk och opretentiöst det kan bli. Men även ett företag som vill framåt och att vara i framkant i fond och finansbranchen.

Dina intressen/hobbies?
Jag älskar fortfarande att åka skidor. Sen tycker jag det är viktigt att ha ett aktivt liv så man håller sig i form. Utöver det gillar jag att resa till nya ställen. Jag sportar även en hel del, vilket kan vara allt från tennis, paddel eller golf. 2013 tog jag jägarexamen vilket låter mig vara en hel del i naturen, något jag tycker är härligt. På sommaren tycker jag om att vara på sjön.

Vilka av Norrons fonder har du investerat i?
Idag pensionsparar jag i Norron Target och Norron Active (månadsvis) eftersom alla våra fonder är inte valbara i vårt pensionssparande. Jag privatsparar i Norron Select. Jag vill ge mig själv ett incitament att göra så bra ifrån mig på jobbet som möjligt. Ifall det går dåligt på jobbet (i fonden), ska det kännas privat också – ”we are in it together”!