Skip to main content

Bästa Sverigefonden på fem år – Norron Active

By december 11, 2017juni 5th, 2018Nyheter

Spridningen är enorm till de stora bolagen med högst avkastning de senaste fem åren. I toppen hittar vi Loomis med 277 procent, Nibe (+255%), Latour (+224%), Securitas (+174%) och Assa (+168%). Volvo som gått stark i år har fått i princip hela avkastning i år, de senaste fem åren har den stigit med 63 procent, exklusive utdelningar.

Den stora skillnaden mellan vinnar- och förloraraktier de senaste fem åren gör att spridningen mellan de aktivt förvaltade Sverigefonderna är stor. Det skiljer mer än 100 procentenheter mellan bästa och sämsta fond – det är mycket. Det man slås av gällande vinnarfonderna är att de flesta har haft samma förvaltare eller förvaltningsteam under hela perioden. Vinnarlistan innehåller i huvudsak aktivt förvaltade fonder från  fristående fondbolag och endast två fonder hör hemma hos en storbank. Vi hittar en passivt förvaltade fond.

Bästa fond de senaste fem åren är Norron Active R som förvaltas av duon Gustaf Sjögren och Niclas Granath. De har förvaltat fonden sedan starten i juni 2011 och de är som namnet antyder aktiva i sin förvaltning. De förvaltar en koncentrerad portfölj med 26 aktier som har en ganska hög omsättningshastighet. I genomsnitt har de ett innehav i knappt två år. Detio största innehaven väger hela 50 procent, vilket tyder på en stark övertygelse i aktievalen.

Vi hittar hela fyra cykliska verkstadsbett bland de fem största innehaven i fonden. Volvo är största innehav i fonden och avkastat drygt 50 procent i år utdelning oräknad. Fondens andra verkstadsbolag är Atlas Copco, Sandvik och ABB.

Läs hela artikeln från Placera här!

Leave a Reply