Skip to main content

Marknadskommentar: Juli 2024

Marknaden befinner sig för närvarande i ett avvaktande tillstånd efter en nedgång på cirka 10 procent på de globala börserna i närtid, trots att vi såg en positiv riktning under juli månad. Den senaste tidens svagare makroekonomiska data från USA har skapat osäkerhet och bidragit till en avvaktande inställning, där marknaden nu söker vägledning för att kunna ta ställning till om vi står inför en förestående recession eller om de ekonomiska utsikterna i USA kommer att förbli stabila. Den ekonomiska situationen i både Kina och Europa har sedan länge präglats av svaga makroekonomiska indikatorer, vilket har skapat förväntningar om kommande räntesänkningar i syfte att stimulera ekonomierna i dessa regioner. Centralbankerna världen över är djupt engagerade i att säkerställa att den nedåtgående trenden i inflationen fortsätter och inte vänder uppåt igen, vilket skulle kunna förvärra den globala ekonomiska situationen.

Den globala centralbanksaktiviteten har under den senaste tiden präglats av en övergripande försiktighet, med undantag för vissa anmärkningsvärda avvikelser från den generella trenden. Särskilt framträdande är de divergerande penningpolitiska strategierna från Bank of China (BOC) och Bank of Japan (BOJ), som går emot det rådande globala mönstret. BOC:s beslut att sänka sin styrränta, om än marginellt, signalerar en medveten strävan att stimulera inhemsk ekonomisk tillväxt i ett klimat präglat av global osäkerhet och avtagande konjunktur. I kontrast till detta har BOJ fattat ett betydelsefullt beslut att höja räntan för första gången på 17 år, vilket kan betraktas som en brytpunkt i Japans långvariga politik av såväl negativa som låga räntor. Detta beslut reflekterar en anpassning av BOJ:s penningpolitiska hållning i ljuset av förändrade ekonomiska förhållanden och utmaningar.

Under samma period har marknaderna uppvisat betydande volatilitet, med påtagliga underliggande rörelser. I juli noterades en markant sektorrotation, där kapital flödade från större till mindre bolag. Denna omallokering av resurser medförde initialt positiva utfall för breda marknadsindex. Emellertid ledde de omfattande marknadsrörelserna till att flera fonder med exponering mot större bolag tvingades genomföra stoppförluster, vilket förvärrades av den intensiva rotationen. Samtidigt försämrades makroekonomiska indikatorer, vilket ökade farhågorna för en potentiell recession. Detta skapade ytterligare osäkerhet på marknaderna. Mot slutet av månaden minskade hedgefonder sin riskexponering betydligt, vilket bidrog till kraftiga nedgångar på de globala aktiemarknaderna vid inledningen av augusti. Den negativa marknadsutvecklingen påverkade särskilt verkstadssektorn, där företag rapporterade lägre ordervolymer och mötte svårigheter att uppfylla de höga förväntningarna som byggts upp under året. Det värsta tänkbara scenariot för världsekonomin under de kommande sex till tolv månaderna är att inflationen åter börjar stiga samtidigt som de makroekonomiska utsikterna fortsätter att försämras. En sådan utveckling skulle vara skadlig både för aktiemarknaden och räntemarknaden. I detta osäkra ekonomiska landskap är det avgörande att förbli vaksam och noggrant följa marknadsutvecklingen.

På Norron förblir vi därför nära våra investeringar och tillämpar en grundlig och fundamental analys för att bättre förstå vart ekonomin är på väg. Vår strategi är att kontinuerligt övervaka marknadsdata och makroekonomiska trender för att på bästa sätt kunna navigera genom den osäkerhet som råder, samt positionera våra investeringar på ett sätt som skyddar vårt kapital och möjliggör långsiktig avkastning. Vi tycker ränteläget är för åtstramande och mycket tyder på att vi kan ha en del utmaningar framför oss. Därför har vi fortsatt en försiktig inställning inför nästkommande kvartal. Räntesänkningar är återigen diskonterade och vi tycker det är positivt att centralbankerna numera har ytterligare ett verktyg för att kunna stimulera ekonomin. Vi förväntar oss därför räntesänkningar i USA, Europa och Sverige inom en nära framtid, baserat på nuvarande makrodata.