Under flera månader har marknaden präglats av svaga makroekonomiska data och fokus på räntesänkningar. I oktober vände tongångarna, inlett av en starkare arbetsmarknad i USA – en viktig parameter för framtida beslut från FED kring räntesänkningar. Marknadens syn på USA:s framtida finans- och handelspolitik är att den innebär en ökad inflationsrisk, vilket har resulterat i att både korta och långa räntor har stigit med omkring 40–60 bps. Marknaden förväntar sig nu totalt sex sänkningar om 25 bps från FED framöver. USA-valet har bidragit till mycket brus på marknaden, som tenderar att överreagera i olika riktningar. Vi har därför tagit en avvaktande hållning och inte gjort några förändringar i Norrons portföljer inför valet – vi vill helt enkelt vänta till marknadens reaktioner stabiliseras.
I Europa har inflationen generellt kommit ned till en nivå på cirka 2 procent. För ECB utgör dock den tyska tjänsteinflationen ett orosmoment, med ökade krav på löneökningar. Tillväxten i Tyskland är i allmänhet låg, bland annat på grund av en pressad bilindustri och svag efterfrågan från Kina. Vidare har inte arbetslösheten ökat nämnvärt, vilket bidrar till en viss tröghet för ECB att sänka räntan. Vår bedömning är ändå att ECB sannolikt kommer att sänka räntan framöver, åtminstone till en nivå i linje med den svenska.
Här på hemmaplan har makrodata varit svag, med lägre industriproduktion och konsumtion än förväntat givet de tidiga svenska räntesänkningarna. Konsumentförtroendet är dock stigande, och framgent kommer mycket vara avhängande på om arbetslösheten ökar markant. Vi är således försiktigt optimistiska i vår syn på den svenska inhemska ekonomin under 2025.