Aktiemarknaden och sentiment
April 2025 blev en månad som på många sätt saknar motstycke i modern marknadshistorik. Globala aktier handlades ned så mycket som -12,6 procent under månaden, men återhämtade sig kraftigt och avslutade sammantaget på plus – något som aldrig tidigare inträffat under en enskild kalendermånad. Volatiliteten var extrem: S&P 500 steg hela åtta procent under de sista sju handelsdagarna, dollarn noterade sin näst svagaste månad på 15 år, och marknaden började återigen prisa in tre till fyra räntesänkningar från FED under 2025. Samtidigt föll det amerikanska konsumentförtroendet till den lägsta nivån sedan 2011 och USA:s handelsunderskott nådde nya rekordnivåer.
I Europa ser vi hur valutamotvindar nu börjar påverka bolagsestimaten, samtidigt som aktiespridningen är tillbaka på nivåer vi senast skådade i samband med Brexit-omröstningen. Sammantaget befinner vi oss i ett klimat där breda indexrörelser säger allt mindre, och där selektivitet är helt avgörande för att skapa positiv avkastning.
Mot denna bakgrund blev april en mycket stark månad för samtliga av Norrons aktiespecifika fonder, där våra portföljbolag utvecklades klart bättre än den nordiska börsen. Efter ett kraftigt börsfall på över 20 procent under mars, adderade vi bolag med hög kvalitet och god visibilitet, samtidigt som vi reducerade vår exponering mot mer defensiva innehav. Vi utnyttjade den kortsiktiga oron på marknaden – bland annat den kring amerikanska tullar och den plötsligt ökade recessionstematiken – till att öka exponeringen mot flera bolag där värderingarna pressats till nivåer vi anser vara överdrivna.
Ränte- och kreditmarknaden
Räntemarknaden förblev mycket volatil under april, och som tidigare kommunicerat har vi minskat räntedurationen under det första kvartalet. Vi kommer att arbeta flexibelt med durationen under 2025, i takt med att marknadsförutsättningarna förändras. Vår grundsyn är fortsatt att de flesta centralbanker kommer att inleda räntesänkningar under året. Vi bedömer att ECB ligger först i sänkningscykeln och kommer att ha en lägre styrränta än Riksbanken vid slutet av 2025. FED och Riksbanken väntas inleda sina sänkningar något senare under året.
Kreditmarknaden har under lång tid präglats av låg volatilitet, men uppvisade under april en kraftig ökning i rörelser, i takt med hög omsättning. Precis som på aktiemarknaden följde dock en snabb återhämtning. Vår bedömning är att kreditpåslaget nu ligger på neutrala nivåer, varför våra räntefonder ökade kreditrisken i mitten av månaden.
På makrosidan ser vi fortsatt en tydlig skillnad mellan hård statistik och sentimentindikatorer. Industridata har varit relativt stabila, medan konsumentförtroendet är betydligt mer pessimistiskt. Tullar kan i viss mån bidra till högre inflation, men det finns också ett skatteelement i dessa som riskerar att hämma tillväxten på längre sikt. Samtidigt kan en starkare svensk krona och lägre energipriser skapa manöverutrymme för Riksbanken under de kommande månaderna. Sammantaget befinner sig makroekonomin i en förtroendekris, där gapet mellan data och sentiment vidgas. Vilka effekter detta får på ekonomin och de finansiella marknaderna återstår ännu att se.