Skip to main content

Marknadskommentar: Januari 2025

Året inleddes med en relativt volatil januari. Statsobligationsmarknaderna präglades av oro kring att den amerikanska inflationen inte skulle sjunka till önskade nivåer. De stigande räntorna på obligationsmarknaderna satte också press på aktiemarknaderna. När inflationssiffrorna i USA sedan kom in något svagare än väntat, vilket även var fallet för den europeiska inflationen, vände räntorna nedåt och aktiemarknaderna uppåt.

I slutet av månaden lanserades den kinesiska AI-generatorn Deepseek. Det kinesiska bolaget påstås ha en billigare produktutveckling jämfört med de etablerade aktörerna. Vi har ingen stark uppfattning om huruvida detta stämmer, men det är rimligt att anta att riskpremierna inom AI-sektorn ökar till följd av den ökade konkurrensosäkerheten och ett större fokus på produktivitet. Detta kan i sin tur minska den framtida efterfrågan på chip, datacenter och andra AI-relaterade infrastrukturer i relativa termer.

Trump skapade rubriker och osäkerhet när han först aviserade nya tullar mot Kanada och Mexiko, bara för att pausa dem 24 timmar senare. Redan i december talade han om tullar, vilket då tolkades mer inflationistiskt – att det skulle driva upp inflationen. På senare tid har dock marknaden blivit mer oroad över att tullar kan dämpa tillväxten. Oavsett hur det utvecklas gör vi på Norron bedömningen att marknaden kommer att vänja sig vid Trumps politiska utspel, särskilt när vissa beslut snabbt dras tillbaka. Fokus kommer i allt högre grad att ligga på vilka åtgärder som de facto beslutas och implementeras av den nya amerikanska administrationen.

Centralbankerna agerade i linje med marknadens förväntningar. FED höll räntan oförändrad och signalerade en paus, medan Riksbanken sänkte med 25 bps men samtidigt indikerade att ytterligare sänkningar kan dröja. Också ECB sänkte med 25 bps och aviserade fler sänkningar vid kommande möten, vilket även den europeiska makroekonomin antyder behov av. Norges centralbank behöll räntan oförändrad men förväntas påbörja sänkningar under våren. Vi ser samtidigt att vissa makroindikatorer, såsom inköpschefsindex, pekar på en viss förbättring i ekonomin.

Halvvägs in i rapportsäsongen har vinsterna överlag varit något bättre än väntat, vilket är det normala. Detta är dock en viktig faktor för att stödja vinstförväntningarna för 2025, där tillväxten prognostiseras ligga på 10–15 procent beroende på marknad och region. De tidigt cykliska verkstadsbolagen har en något ljusare framtidssyn, vilket ligger i linje med utvecklingen inom inköpschefsindex.

På kreditmarknaden var det relativt lugnt. Kreditmarginalerna minskade något, och det fanns god efterfrågan på de nyemissioner som gjordes under januari.