Skip to main content

Marknadskommentar: Juni 2025

De globala aktiemarknaderna avslutade juni starkt och noterade nya toppnivåer. Uppgångarna drevs av fortsatt AI-optimism, förväntningar om räntesänkningar under årets andra hälft samt positiva signaler kring handelskriget och geopolitik. Även om uppgångarna lett index till nya höjder sker det med en smal marknadsbredd, där främst stora bolag driver utvecklingen. Samtidigt bidrar en stabiliserande inflationsbild och fallande räntor till att hålla marknadssentimentet positivt.

En mer nyanserad bild är att att världsekonomin befinner sig nära botten av konjunkturcykeln efter flera år av åtstramningar, hög inflation och störningar i handel och leverantörskedjor. Europa och Sverige, som varit snabbast att känna av penningpolitiken, kan redan ha passerat den cykliska botten. I USA har avmattningen blivit tydligare under våren, vilket stärker förväntningarna på att FED inleder räntesänkningar under hösten. ECB följer sannolikt efter men senare under året, vilket kan ge stöd åt marknaderna inför 2026 då en gradvis återhämtning i den globala efterfrågan väntas.

Även om handelsfrågor och geopolitik fortsatt skapar rubriker har den faktiska påverkan på börsutvecklingen hittills varit begränsad. Framsteg i samtal mellan USA, EU och Indien har stärkt sentimentet inför 9 juli då tidsfristen för tullpausen löper ut. Tullar används alltmer som ett förhandlingsvapen snarare än långsiktiga hinder, vilket öppnar för positiva överraskningar i handelsavtal. Detta kan i sin tur gynna både marknaden och företagens förutsättningar under andra halvåret.

Vinstförväntningarna för nordiska bolag har justerats ned något, delvis till följd av valutakursen USD/SEK och viss oro för avtagande efterfrågan. Justeringarna sker dock från höga nivåer till mer hållbara estimat, vilket speglar den mognande konjunkturen. Vinstmarginalerna är fortsatt relativt höga ur ett historiskt perspektiv, och med en gradvis återhämtning i efterfrågan ser vi goda möjligheter till en stabil vinsttillväxt framgent. Detta skapar en robust grund för börsen att stå emot kortsiktiga svängningar och i stället bygga vidare i en miljö med fallande inflation och successiv förbättrad aktivitet.

Ur ett investeringsperspektiv befinner vi oss i en övergångsfas – från en utmanande miljö med hög inflation till ett läge där inflationen faller och den ekonomiska aktiviteten stabiliseras. Historiskt har detta varit gynnsamt för risktillgångar, vilka tenderar att utvecklas bättre i takt med att marknaden blickar framåt mot en mer expansiv makromiljö. Vi ser fortsatt potential i cykliska sektorer och småbolag, särskilt i marknader som Sverige, där värderingarna fortfarande är attraktiva. Fokus ligger på bolag med stabila kassaflöden, tydliga tillväxtmöjligheter och förmåga att dra nytta av det skifte som nu sker – från försiktighet till ökad framtidstro.